Son Yazılar

Yüksek Emekli Maaşı İçin Şimdiden Harekete Geçin!

Photo by Matt Bennett

EYT'liler ve Tüm Çalışanlar için 8 Strateji. Emeklilik döneminde yüksek maaş almak mümkün! EYT'liler ve tüm çalışanlar için yüksek emekli maaşı almak rehberi diyebileceğiniz bir makale:

Önce Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanıyor Bakalım

Emekli maaşınız, çalışma hayatınız boyunca SGK'ya sizin veya işvereninizin bildirdiği kazançlardan hesaplanıyor. Bu nedenle prime esas kazancınız yani SGK'ya bildirilen brüt maaşınız emekli maaşınız için en önemli etmendir. Eğer işvereniniz maaşınız asgari ücretten gösterip, kalanını ise elden ödeme yapıyorsa, bunu kabul etmeyin. Çünkü asgari ücretten prim yatıranların gelecekte emekli maaşları da çok düşük oluyor. Emekli maaşı hesaplamasında üç ayrı çalışma dönemi dikkate alınır:

9 Eylül 1999 Öncesi Çalışılan Dönem

Bu dönemde çalışanların aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanırken, 3.600 gün için yüzde 70 olarak alınıyor.

9 Eylül 1999 - 1 Ekim 2008 Arası Çalışılan Dönem

Bu dönemde sistem değiştiriliyor ve aylık bağlama oranı yüzde 65'e çekiliyor. Yine de planlamalarınızı doğru yaparak emekli maaşınızı yüksek tutabilirsiniz.

1 Ekim 2008 Sonrası Dönem

Sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altına toplanması (SGK) ile 25 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 50'ye kadar iniyor. İşte bu tarih sonrası emekli olacaklar için planlama büyük önem taşıyor.

Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin 8 Altın Kural

Emekli maaşınızı yüksek tutmak için dikkat etmeniz gereken bazı stratejiler var. İşte EYT'liler ve tüm çalışanlar için 8 altın kural:

1) Prime Esas Kazancınızı Yüksek Tutmak

Emekli maaşı hesaplamasında en önemli parametre, bordronuzdaki brüt maaşınızdır. Maaşınız ne kadar yüksekse emekli maaşınız da o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle, maaşınızı yüksek tutmaya özen gösterin.

2) Brüt Maaşınız Asgari Ücretin Üzerinde Olsun

Çalışırken brüt maaşınızın asgari ücretin üzerinde olması, emekli olduktan sonra aylığınızın her yıl artması açısından önemlidir. Bu şekilde senede 60-70 liralık artışlar elde edebilirsiniz.

3) Tavan Prim Ödemesi Yapın

İsteğe bağlı veya bir başka deyişle sigorta primlerinizi kendiniz ödüyorsanız, (BAĞ-KUR veya SGK), imkanlar ölçüsünde tavandan ödeyin. Eskiden tavan ödeme, brüt asgari ücretin 6.5 katı idi. 1 Ocak 2017'den itibaren 7.5 katına çıkartıldı.

4) İki Yerden Sigortalı Olun

Biliyor muydunuz ? iki ayrı iş yerinde SSK'lı da çalışabilirsiniz. Eğer sizin için mümkünse iki yerde sigortalı olun. Hem Bağ-Kurlu hem SSK'lı (4A) da olabilirsiniz. Ayrıca . Aynı anda iki yerden sigortalı olduğunuzda prime esas kazançlarınız toplanacak ve yüksek olacaktır.

5) Kazançlı Şartlarda Çalışın

Emekli maaşınızı artırmak için hangi şartlarda çalıştığınız önemli. Aynı işyerinde, aynı süre çalışan ama kazancı farklı iki kişinin emekli maaşı da farklı oluyor. Prim gün sayılarının her ay için 30 gün olmasına dikkat edin ve hizmet dökümünüzü e-devletten sürekli kontrol edin. Hile varsa ALO 170'e bildirin.

6) Erken Planlama Yapın

Emeklilik planını son yıllara bırakmayın. Ne kadar erken davranırsanız o kadar kazançlı çıkarsınız. Zamanınız daraldıysa son 3.5 yılı iyi değerlendirin ve yüksek prim yatırın.Varsa diğer emeklilik kurumlarından olan hizmetlerinizi birleştirmek için önceden dilekçenizi verin. Hizmet birleştirmeleri uzun süre alabiliyor. 

7) Son 3.5 Yılda SSK'lı Olmanın Avantajı

Son 3.5 yılda SSK'lı olmak, BAĞ-KUR'lu olmaktan daha avantajlıdır. Bu şekilde SSK şartlarıyla emekli olur, maaşınızın yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.

8) Bakmakla Yükümlü Olduğunuz Kişileri Tam Bildirin

Emeklilik başvuru sırasında eş, çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısını tam bildirin. Bu kişiler de emekli maaşınızı olumlu etkileyerek size ek avantaj sağlar. Sonuç olarak, EYT'liler ve tüm çalışanlar için yüksek emekli maaşı elde etmek mümkündür. Prime esas kazancınızı yüksek tutmalı, brüt maaşınızı asgari ücretin üzerinde tutmalı, doğru prim ödemeleri yapmalı ve erken planlama yapmalısınız. Unutmayın, emeklilik dönemi rahat ve huzurlu geçirmek için şimdi harekete geçmek önemlidir.


Son Haberler

Sosyal Dünya